Как да пиете бира, без да качвате излишни килограми.

Може да се каже, че почти всички са преминали през това, а именно докато се храните, да си пийвате и бира, и може би някои от вас са забелязали, че както напитките, така и килограмите ви продължават да се увеличават. Но това не бива да ви изненадва, както и, че на следващия ден се събуждате с главоболие и подут корем. Разбира се, има начин да избегнете всички тези негативи, да избегнете махмурлука и излишното покачване на килограмите, и този начин е, да се насладите на бирата си умерено, без да прекалявате.

Умереното пиене може да се сложи в определени стандарти, като максималното количество е 4 малки бири за мъжете и 3 за жените на ден, или максимум 14 малки бири за мъжете и 7 за жените за една седмица. Това определение е от Националния институт за злоупотребата с алкохолa и алкохолизма (NIAAA), в САЩ.  Въпреки това изследване, друго изследване на същия институт показва, че 22% от мъжете съобщават,  че поне 5 пъти в месеца, изпиват средно по 8 бири една след друга, докато 13% от жените споделят,  че пият поне 3 пъти в месеца, средно по 5 бири ако имат повод, някакво празненство например, което както виждате е много над допустимите норми.

Такова количество алкохол може лесно да доведе до подут стомах(шкембе), което от своя страна води до натрупване на наднормено тегло. Всеки път, когато консумирате алкохол, е добре да знаете, че той временно спира процеса на изгаряне на мазнините, защото тялото не може да съхранява и употреби калориите, идващи от алкохола, както ги употребява и съхранява, когато идват от храната. Поради тази причина, организмът ни прави следното, метаболизмът ни си поставя приоритети, първо да се отърве от алкохола, като го преработи и изхвърли, а всичко, което сме сложили в стомаха си под форма на храна, да се съхрани като мазнини. Консумацията на алкохол забавя изгарянето на мазнините около зоната на стомаха, поради което често чувате фразата, имаш  “бирен корем”.

Проучванията показват, че ако изпиете една бира от стандартен размер 350мл, отнема поне един час  на черния дроб за да я преработи. Толкова време трябва и за виното само, че за количество от 180мл, също време важи и за концентрат, но за количество от 40мл. Разбирате ли какво всъщност означава това, че с няколко напитки в рамките на един час, драстично се намаля способността на тялото да изгаря мазнините. Проучване е установило, че лицата, които са пили два коктейла (което се равнява 30мл алкохол), са имали 72% намаление на изгарянето на мазнините през следващите 2 часа. Пиенето на големи количества алкохол увеличава приема на калории и отрицателно влияе на изгарянето на мазнините в тялото. Ето защо, ако обичате бира и искате да си я пиете, въпреки че в момента сте на диета, просто следвайте тези 5 съвета, които ще ви помогнат да намалите натрупването излишни мазнини.

1. Научете се ясно да разграничавате ниско алкохолната бира, от леката бира и от безалкохолна бира.

Лека бира(light), бира с ниско съдържание на алкохол и бира с ниско съдържание на въглехидрати, звучат доста привлекателно за тези, които искат да намалят броя на калориите, които обикновено получават от обикновената бира. Особено важно обаче е да знаете разликите между тези 3 типа, преди да поръчате лека бира. Леката бира е направена, за да има по-малко алкохолно съдържание, да има по-малко калории, или и двете, докато нисковъглехидратната  е направена чрез отстраняване на въглехидратите, но е възможно тя да има същия процент алкохол. Ето защо бирата с ниско съдържание на въглехидрати би могла да има подобен брой калории като обикновена бира. Леките бири имат по-ниско съдържание на алкохол, но някои хора, които са свикнали да консумират по-силни  бири, може да стане така, че те да погълнат по-голямо количество лека бира, докато се почувстват в „стандартното” за тях състояние, както когато пият по-силна бира. Това, съответно може да доведе до консумирането на по-големи количества калории, както и повече алкохол, отколкото преди, когато са пиели по-силна бира.

Предоставените по-надолу данни за бирата, са според американските стандарти и марки. Следва да добавим, че съдържанието на калории и въглехидрати в леките бири се променя според марката. Като например, бирата Bud Light има 110 калории и 6,5 грама въглехидрати на 350мл, а Coors Light има 103 калории и 5,5 грама въглехидрати за същото количество. Леките бири се правят с минимално количество съставки, така че да могат да бъдат обозначени със знака “Лека”(light), което на свой ред означава, че те нямат почти никаква хранителна стойност в тях. От друга страна, има и изключения, например бирата Самюъл Адамс Бостън съдържа в себе си 2 грама протеин и 265 мг калий. Така, че ако сте умерен любител на бирата, консумирането на лека бира може да бъде добър избор за вас, ако сте на диета.

2. Пийте бавно, без да бързате

Пиенето на бирата бавно е ключът към умереността. Черният дроб, прекарва най-малко един час в обработка на стандартна напитка поради, което консумацията на една бира за по-малко от час ще забави способността на организма да изгаря мазнините и ще го накара да съхранява повече мастна тъкан. Колкото по-бавно консумирате алкохолната напитка, толкова повече време давате на тялото да я обработва / метаболизира. Има няколко изследвания, които подкрепят това убеждение.

Учените са установили, че консумирането на умерени количества алкохол има няколко ползи за здравето на сърцето, но само ако количеството алкохол се разпределя равномерно, а това значи една, до две бири дневно, а не две една след друга. Установено е, че приемането на една, до три малки бири на ден, може да доведе до намаляване на риска от развитие на сърдечни заболявания до 60%. Нека не забравяме обаче, че резултатите във всяко проучване обаче варират, което означава, че този ефект едва ли си струва ползите, в сравнение с рисковете, които крие алкохола.

3. Пийте вода преди, по време и след консумирането алкохол

Чаша вода, за всяка чаша алкохол(не цяла чаша концентрат, разбира се) ще ви помогне да придобиете  умереност и така ще предотвратите, или намалите ефекта от махмурлука. Алкохолът е естествен диуретик, което означава, че той ще причини обезводняване на организма ви. Ако обаче пиете много вода, преди да пиете алкохол, ще се почувствате по-малко жадни и така ще пиете по-бавно. Правилото е, трябва да се пие равно количество вода за всяка напитка със съдържание на алкохол.

4. Обърнете внимание на формата на бутилката

Начинът, по който бирата е оформена, очевидно влияе на поведението на хората при консумация. Едно проучване е установило, че пиенето от остри бутилки значително намалява приема на бира, съответно и на алкохол, сравнено с пиенето от бутилки, които са раздути. Освен това проучването е установило, че когато на бутилката има ясно видими обозначения за количеството течност, любителите на бира са консумирали, любимата си напитка по-бавно; средно 10 минути и 9 минути за бутилки без ясно обозначено количество.

Това довело учените до заключението, че онези, които обръщат внимание на тези детайли, като количеството течност в бутилката, ясно изписани на нея, са по-способни да контролират потреблението си. Предполагайки, че стандартната част от бирата е приблизително 350мл, вие ще приемате приблизително 155 калории. А 250мл бутилка ще съдържа приблизително 100 калории. Леката вариация би била дори по-малко, в зависимост от това колко алкохол има, от 54 до 96 калории за 350мл.

5. Консумирайте повече протеин

Консумирането на протеин преди, или дори по време на пиене има потенциала да намали количеството бира, която пием като обем. Протеинът е много силен и носи термогенно действие от 20-30%, което означава, че 20-30% от калориите, идващи от протеина, се използват докато тялото ви ги обработва.

Консумацията на храна, богата на протеини преди консумация на бира или друг алкохол, ще ви помогне да контролирате нивата на алкохола в кръвта. Протеинът също е много ефективен, когато става въпрос за намаляване на степента на абсорбция на алкохол и повишаване на възможностите за неговото елиминиране. Храните, богати на протеини, имат способността да стимулират черния дроб и да забавят изпразването на червата, като по този начин намаляват скоростта с, която алкохола навлиза в кръвта до 40%. Това означава, че здравословното хранене може значително да намали потенциално вредните ефекти на алкохола. Можете да получите протеини от пиле, пържола, пуйка, риба тон, яйца и много други източници.