Шестте диетични смъртни гряха

Като се има предвид, че ключовата част, в една диета за релеф, е намаляването на калориите, всичко звучи доста просто, нали? Всъщност, наистина е – макар, че интернет пространството изглежда склонно да направи нещата колкото е възможно по-объркващи, а всъщност пътят за свалянето излишните мазнини и показването на вашите добре оформени мускули за, които сте положили толкова труд е много прост, защото, това не е магия, а един процес, в който трябва да се спазват няколко строги правила.

Това, че пътят е прост, не означава, че е и лесен, напротив, точно обратното е! Релефа, или нарязването, както някои го наричат, е едно почти абсурдно усилие, свързано с много търпение и лична дисциплина, а на мен колкото и да ми се иска да ви помогна в това ваше начинание, не мога да го направя, защото всичко зависи от вас самите. Ако искате да сте релефни, се пригответе за много сериозни жертви. Въпреки това, тази статия ще ви предостави, някои от най-важните насоки и съвети как да избегнете най-честите грешки, които се допускат от трениращите. Прочетете нататък!

# 1. Не намаляйте драстично калориите.

Ако намалите приема на калории твърде рязко и драстично, организма ви ще реагира моментално и метаболизма ви ще се забави, а когато се забави, телесните ви мазнини няма да изчезнат, а ще си стоят на същото място, където са били. За да получите наистина ефективното изгаряне на мазнините, трябва да знаете, че този процес е тясно свързан, с това да имате бърз метаболизъм. Затова, за най-добри резултати намалете приема на калории с около 10-15%.

# 2. Не прекалявайте с протеина.

Противно на популярната “сентенция” в бодибилдинга “Колкото повече протеин, толкова по-добре”, бих ви посъветвал друго. НЕ, НЕ Е НЕОБХОДИМО, да консумирате огромни количества протеин. Не правете, това. Въпреки, че е вярно, че тялото ви ще иска добро протеиново подхранване, като се има предвид намаленият прием на калории, но няма нужда да прекалявате с протеина. Трябва да си набавяте около 1,5 грама протеин на килограм телесно тегло. Ако прекалявате с протеина, може да получите обратен ефект и в крайна сметка да задържите вода и да изглеждате мазен.

# 3. Не се страхувайте от въглехидратите

Самите въглехидрати,  не са нито лоши, нито добри. Всичко зависи от начина по, който ги използвате. Те са изключително ценни за изграждането на мускулите, но могат да възпрепятстват релефа ви, ако се консумират в големи количества. От друга страна, консумирането на твърде малко въглехидрати може да доведе до това, че тялото ви да разтопи и мускулната тъкан заедно с телесните мазнини. Как да поправите това? Понижете приема на въглехидрати до 1 грам на килограм телесно тегло – но избягвайте да падате под това ниво.

# 4. Не яжте въглехидрати в края на деня

Ето един недооценен факт: включването на храни богати на въглехидрати във финалното хранене на деня, нарушава ефективноста на режима ви и прави изгарянето на мазнините по-трудно. Затова, когато разделите общия прием на въглехидрати в пет, шест хранения на ден, което е едно добро решение, но е най-добре да сте сигурни, че ще консумирате основната част от тях на закуска и обяд, и след тренировка, за да използвате оптимално техните мускулно изграждащи свойства и да ги пропуснете в края на деня, за да избегнете нежеланото “съхранение” на мазнини във вашето тяло.

# 5. Не, на прекалено дългата диета

По същия начин, както прекаленото ограничаване на калориите във вашата диета може да има отрицателни последици за мечтаното релефно тяло, също така ако диетата ви трае твърде дълго, без никакви прекъсвания, това също може да предизвика забавяне на метаболизма, което от своя страна ще доведе до спиране на загубата на мазнини във вашето тяло. Така че, вместо да следвате същата строга диета за седмици, опитайте диета за 4-5 дни (като се има предвид по-горе описания прием на въглехидрати и протеин), а след това, направете един ден в, който драстично увеличаване на приема на въглехидрати до 3 грама на килограм телесно тегло. Повторете цикъла толкова дълго, колкото е необходимо, за да получите желаните ефекти.

# 6. Не правете твърде много кардио

Да, кардио тренировката е ефективен инструмент за ускоряване на загубата на мазнини, но правенето на прекалено много кардио, може да доведе до загуба чиста мускулна маса, което вие едва ли желаете, съчетано с ниски нива на тестостерон и забавяне на метаболизма ви. Всяко лечение може да се превърне в отрова, ако се злоупотреби. За да постигнете максимални резултати, трябва имате кардио тренировка, но не повече от три, или четири пъти в седмицата, по 30-40 минути в една тренировка.

Вярвате, или не, това е всичко. Този кратък списък включва всяка важна стъпка по пътя към мечтаното тяло. Независимо от това, какво ще ви каже някой друг, ако спазвате тези прости правила, успехът ви е гарантиран. Късмет!