5 невероятни ползи от бягането, които може да не са ви известни

Създаването на навик за бягане не е лесно, което е най-вероятната причина толкова много хора да си намират различни извинения, за да не бягат. Въпреки това вярвам, че вие не сте от тези хора и ще намерите време и желание да тичате. Няма да ви е лесно, защото ако беше лесно, нямаше да е необходимо да пиша за него. Бягането и особено бягането на дълги разстояния изисква голяма самодисциплина, отнема време и усилия. Аз обаче, ще ви дам пет сериозни причини, за да започнете да бягате и се надявам, че това ще ви даде достатъчна мотивация да бягате, защото можете.

1. Бягането подобрява настроението ви.
Чувствали ли сте се понякога депресирани, нещастни, стресирани, или просто негативно настроени? Знаете ли, че бегачите са по-щастливи от другите хора?

Когато се чувствате тъжни, или депресирани, може би бягането ще е последното нещо, което ще ви дойде наум. Ако обаче опитате и побягате, само след броени минути ще разберете, че настроението ви значително се е подобрило.

Тичането спомага за по-доброто абсорбиране на кислорода, а когато има по-добър кислороден поток, тялото ни започва да се чувства по-добре. Тази физическа дейност, също така кара тялото ни да освобождава серотонин, а това е хормон, който подобрява настроението.

Друг начин, по който бягането помага за подобряване на настроението, е чрез избистряне на ума. Някои експерти смятат, че то действа подобно на медитацията, като кара човек да се отпусне и абстрахира от проблемите, да освободи съзнанието си. Затова е нормално, да очаквате по-добри идеи и решения от човек, чието настроение е добро.

2. Бягането, подобрява паметта ви.
Едно проучване показва, че бягането, както и различни други аеробни упражнения, значително подобряват паметта. Затова бегачите най-вероятно запомнят по-добре от обикновения човек. Също така те могат да запаметят по-добре информация, по-време на физическа работа, тъй като ума им се адаптирал да работи при ускорен пулс, което би означавало, че ще са по-адекватни в стресова ситуация. Ето някои от ползите на бягането, пряко свързани с паметта и работата на мозъка:

– Когато тичате, се освобождават много ендорфини и хормони, които помагат да се подобри настроението. Също така по-големия приток на кръв води до производство на нови мозъчни клетки, в следствие на което се увеличава сивото вещество.

– Тъй като бягането изисква определено ниво на фокус и решителност, вие подобрявате тези качества, докато бягате. Бегачите са по-многофункционални от обикновения човек.

3. Бягането ви прави по-социални, подобрява и емоционалното ви здраве.
Бегачите имат склонност да се поддържат един друг и да си помагат, дори докато бягат в парка, а и навсякъде другаде, където се намират. Общият интерес позволява на двама напълно непознати да станат приятели. И тъй като тичането подобрява настроението, ти ставаш по-отворен към всички тези взаимодействия.

4. Бягането, прави тялото ви по-функционално.
Една от основните причини, поради която хората бягат, е физическите ползи за здравето, които то ни предоставя. Има хора, които знаят за тези ползи, осъзнават ги, и ги използват, но може би има такива, които не ги знаят, затова нека обобщим.

– Бягането, укрепва вашите мускули, включително сърцето. Предотвратява високо кръвно налягане, инсулт, диабет, високи нива на холестерол и др. Когато тичате, кръвообращението значително се подобрява, защото сърдечния мускул работи по-усилено, за да изпомпва кръв към мускулите.

– Бягането, прави костите ви по-здрави, защото увеличава костната плътност. Това е така, защото бягането е вид стрес за вашите кости, а когато костите са под такъв стрес, тялото изпраща минерали към тях за да се заздравят и да са подготвени да поемат натоварването.

– Бягането, повишава капацитета на белите дробове и подобрява дишането.

– Бегачите, се разболяват по-рядко, защото бягането засилва имунитета.

– Бягането, е един от най-добрите начини да се премахнат голяма част от излишните мазнини, по тялото. По време на бягане вие изгаряте много калории, а това ще ви помогне да поддържате килограмите си под контрол. И тъй, като външния ви вид се подобрява, вашето самочувствие също ще се подобрява.

5.Бягането е хоби, което не изисква много средства.
Едно от най-хубавите неща на бягането е, че можете да го практикувате навсякъде. Желателно е само да инвестирате в добър чифт маратонки и подходящи дрехи за бягане, в които ще се чувствате комфортно дори когато сте много изпотени и това е всичко.

Бягането също е чудесен начин да подишате чист въздух и да видите различни места. Когато бягате на открито, слънчевите лъчи подхранват тялото ви по естествен път с витамин D. Все пак внимавайте с прекалените горещини, те могат да бъдат и опасни. За да ги избегнете, може да избере по-подходящо място за бягане при такива условия, като например някоя горска пътека, където короните на дърветата ще ви пазят сянка и температурата на въздуха ще е поне с няколко градуса по-ниска. Когато е горещо най-добре бягайте рано сутрин, когато температурите са по-ниски. Бягането сутрин си има своя чар и си заслужава ранното ставане, ще посрещнете красивия изгрев и ще се чувствате бодри и заредени през целия ден. Опитайте!

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
В крайна сметка, изборът е във вашите ръце. Трудно ще е, да ви обясня колко добре може да се чувствате, ако бягате редовно. Единственият начин да разберете това чувство, е ако го изпитате сами. Едно мога да ви гарантирам, ще усетите разликата още след първите няколко бягания. В края на краищата, нищо не се знае, може да стане така, че бягането да промени целия ви живот.