Колко вода трябва да пием?Ако попитате някого, колко е подходящото количество вода, което е добре да се пие, изглежда, че този въпрос, винаги води до един и същ отговор – повече е по-добре! Но не мислите ли, че би трябвало да има горна и долна граница за това какво количеството вода е добре да консумираме? Всички знаем, че водата е жизнено важна за човешкия организъм и без нея ние не бихме могли да съществуваме. В днешно време хората все по-често задават въпроса “Колко вода трябва да пия?”, а с оглед на това колко е напредналата науката днес, все повече хора очакват да получат научен отговор на този въпрос, колко вода да пием дневно. Твърдения има всякакви, има изписани цели книги на тази тема. Има хора, които казват, че осем чаши вода на ден са достатъчни и, че е от първостепенно значение да пием вода преди и докато тренираме. Някои хора добавят кафе и чай(съдържащ кофеин) в своята вода, което затруднява и обърква сметките ни, и ни кара да си зададем въпроса, правилно ли е това? Има твърдение, което казва, че кафе и силен чай, не могат да се броят като вода, защото съдържат кофеин, който дехидратира нашия организъм. Отново изниква въпрос, вярно ли това твърдение?! Друг въпрос, който вълнува хората е можем ли, да се доверим на инстинкта на тялото си, по отношение на количеството вода, което трябва да пием?! Отново някой, някъде е казал, или сме чували отнякъде, че ако се стигне до там, тялото ви да ви каже, че трябва да пиете вода, чрез усещането за жажда, това означава, че вие вече сте дехидратирани. Дали е вярно това твърдение?! Това е само едно от твърденията, които ние треньорите продължаваме да повтаряме постоянно, на спортуващите! Днес ще разгледаме някои от тези твърдения, след като английския журнал„Физиология”, им обърна специално внимание.

Журналът, обърна специално внимание на различните твърдения, превърнали се в начин на живот, за някои хора. Едно от тези твърдения, е така нареченото, повтарящото се правило “8 × 8”, което гласи  8-унции вода (250мл), осем пъти през деня. Списанието установи, че няма никакви доказателства върху това твърдение, за да се счита като някакво правило, дори ако това твърдение се повтаря милиони пъти като факт. Има хора, които твърдят, че спазването на това „правило”, “8 × 8” спомага да отслабнете, да сте по-дейни и съсредоточени, както и ви помага да предотвратите умора, артрит, главоболие, запек и проблеми с червата. Но истината е, че всичко това е само думи, без никакво доказателство.

Затова, нека да разгледаме и другите митове, които се проповядват от години:

“Когато почувствате жажда и да пиете вода е твърде късно, защото тялото ви е вече дехидратирано.” – Това не е вярно, защото е повече от очевидно, че не трябва да си истински гений, за да разбереш, че трябва да пиеш вода, когато си жаден.

“Ако урината ви е тъмна, това означава, че сте дехидратирани.” – Това твърдение също не е истина, защото тъмната урина не зависи само от водата – тя зависи и от много други фактори!

“Пиенето на напитки с кофеин дехидратира тялото ви.” – Това също не е вярно, защото, изследванията показват, че ако в продължение на известно време поглъщате кофеин, то всъщност е хидратиращо за вашето тяло и определено не е грешно да смятате тази напитка към общото ви дневно потребление на течности.

Разглеждането на този така „наболял” въпрос „Колко вода трябва да пием?” от страна на журналът “Физиология” беше насочен към установяване на това дали тези твърдения са подкрепени с някакви факти по какъвто и да е начин, а не дали трябва да пиете вода, или не – никой всъщност не обсъжда това. Но все пак, ние хората се страхуваме от обезводняване, защото непрекъснато от някъде ни се казва, че пием по-малко вода отколкото трябва. Но знаете ли, че това наливане с вода може да има и друг ефект? Подуваме телата си от пиене на вода, с надеждата, че си правим добро, без да си задаваме въпроса, това наливане с вода може ли да ни навреди. Прекомерното пиене на вода също е неправилно – ако пиете повече, отколкото тялото ви може безопасно да се справи, вашето здраве може да бъде застрашено. Нека разгледаме въпроса какво става, когато изпием прекалено много вода?

Пиенето на прекалено големи количества вода, може да крие риск за вашето здраве. Кръвната плазма (компонента, която прави кръвта течна и способна да тече) се разрежда, а количеството натрий в телесните течности намалява. Това е така, защото водата разрежда плазмата, но също така, когато се потите, губите натрий. Намаляването на натрия в кръвта се нарича хипонатремия, а това се случва при прием на големи количества вода. Това може да доведе до някои неприятни странични ефекти, като например увреждане на тъканите, но също така може да обърка вашите мускулни, сърдечни и мозъчни функции, ако не бъдат взети незабавни мерки. Симптомите на хипонатремия могат лесно да бъдат идентифицирани – повръщане, мускулни потрепвания, делириум, припадъци, кома и смърт. Имайте предвид, че това са по-тежките симптоми, но може да има и други, които не са толкова очевидни.

Неотдавна трима американски военнослужещи загинаха от пиене на прекалено много вода и имаше нов преглед на случаите, които показаха проблем – командирите непрекъснато са казвали на войниците да пият повече вода, страхувайки се, че техните военнослужещи може да се дехидратират заради горещите условия, които се намират докато патрулират навън. Но изглежда, че когато кажете на хората да пият повече вода, има хора, които могат толкова да ви послушат, че чак да умрат от препиване с вода. И така, като оставим всичко това настрана, остава отново  въпроса, какво количество вода трябва да се пие?

Пийте вода, когато ви се пие – това е толкова просто. Когато чувствате, че сте дехидратирани, пийте вода в нормални количества за да утолите жаждата си. Ако се стигне до там, че се почувствате подути, или близо до подуване, спрете да пиете. Също така ще трябва да помислите за нуждите ви от вода, докато тренирате, но и за този проблем има начин за решаването му. Около час преди да излезете, изпийте няколко чаши вода. Това ще запази тялото ви добре хидратирано по време на тренировка, но може това да не е достатъчно и да ожаднеете. Ако изпаднете в подобна ситуация, по чаша вода на всеки 15 минути тренировка, биха били напълно оптимален вариант за вашите нужди, в случай, че тренировката ви е много интензивна и се лее много пот..

Американският колеж по спортна медицина казва, че 11 литра вода са максимално количество, което може да се приеме за период от 24 часа и определено трябва да се придържате към това. Въпреки това, дори когато изпълнявате упражнения, които ви карат да се потите много, не бих ви препоръчал да пиете повече от 1,5 литра на час. Имайте предвид, че това не е никак малко вода и тя ще разреди кръвната ви плазма. Не забравяйте, че тялото е съвършена машина и ако то има нужда от вода, несъмнено ще ви подаде сигнал. Не консумирайте повече вода, отколкото е необходимо, само защото някой е казал.