Популярните виброплочи (Power plate), крият рискове за здравето.

Тук ще разгледаме някои от основните характеристики, изследвания и мнения, на лекари и учени относно набиращите все по-голяма популярност у нас, така наречените виброплочи.

Фитнес вибрационните плочи са предназначени да вибрират между 20 и 50 пъти в секунда, в три направления. Виброплочите увеличават G-силите, които влияят на организма ни, като се смята, че това подобрява гъвкавостта и силата за по-кратко време, отколкото традиционните методи на тренировка. Някои от изследванията обаче, проведени върху виброплочи са показали, че вибрациите и G-силите, които се упражняват върху човешкото тяло имат потенциал за дългосрочни рискове за здравето.

Рискове за бременни жени.

Power Plate, един от най-големите производители на фитнес виброплочи. Марката слага предупреждение на всички свои вибрационни уреди. На уредите има табела, която предупреждава бременни жени, да избягват използването на вибрационната плоча, както и хора със съществуващи заболявания на очите, защото съществува риск от отлепване на ретината. Да се избягва употребата на този тип уреди, от хора предразположени към образуване на кръвни съсиреци, или имащи такива, или с костни тумори. При този тип заболявания е необходимо строго наблюдение от лекар, тъй като прекомерните сили и вибрации може да имат негативни последици върху болния.

Рискове от мозъчно увреждане

Клинтън Рубин, професор и инженер по биомедицина  в Държавния университет на Ню Йорк, в Стоуни Брук е убеден, че ако човешкото тяло е подложено на силни вибрации, това може да доведе до увреждане на мозъка. Заедно с увреждане на мозъка, вибрациите също могат да причинят замъглено зрение и дори загуба на слуха. Тези опасности и проблеми могат да възникнат след продължително използване на вибрационната плоча, смята професор Рубин.

Повечето опасности, свързани с вибрационните плочи се появят в резултат на прекомерна употреба. В резултат на това, компании като Soloflex, препоръчват виброплочите им да не се използват повече от 30 минути на ден. Въпреки това, тези стандарти на фирмата не гарантират 100% безопасност за своите фитнес уреди. Тяхната цел е по-скоро да създават някаква насока за потребителите, която те да следват, за да се намали риска от вреден ефект върху здравето на потребителя. За да се предотвратят рисковете за здравето от продължителното излагане на вибрациите, компанията препоръчва да се изпълняват редуващи комплекси на вибрационната плоча, или да се използва само в ограничен брой дни в седмицата.

Болки в кръста.

Друга основна опасност на вибрационните плочи са възможна поява на болки в кръста. Често се случва болката да се усеща и в самия гръбначен стълб, нервите, мускулите на гърба и околните части, които са пряко свързани с гръбначния стълб. Вибрационните плочи, са били изпробвани и използвани за лечение на остеопороза и костни проблеми, но това е било под специализиран лекарски надзор. В крайна сметка прекомерните вибрации, вместо да помогнат, може да влошат състоянието кръста ви. На такъв тип вибрации са подложени шофьорите на камиони. Установено е, че точно този тип вибрации причиняват болките в гърба и кръста при шофьорите. 

В обобщение можем да кажем, че виброплочите ще продължат да имат своите фенове и клиенти. Затова целта на тази статия е да запознае тези клиенти, с възможните рискове при употребата на тези плочи.