Трябва ли да използвате добавки за да изградите красива мускулaтура?

Наистина ли се нуждаете от добавки за изградите прилична мускулатура? Задайте този въпрос на, която и да е компания за хранителни добавки и най-вероятно ще получите отговор, който надценява добавките повече отколкото трябва: „Да, абсолютно сигурно е, че се нуждаете от добавки за изграждане на качествена мускулна маса!“ или „Да, имате нужда от добавки, за да премахнете излишните мазнини.“ или може да прочете нещо от сорта на: „Ако искате да отслабнете, вземете най-новата ни добавка X, благодарение на, която ще отслабнете от 5 до 8кг за две седмици!”

ТРЯБВАT ЛИ ВИ ДОБАВКИ, ЗА ДА ИЗГРАДИТЕ ПРИЛИЧНА МУСКУЛАТУРА ИЛИ ДА ИЗГОРИТЕ ИЗЛИШНИТЕ МАЗНИНИ?
Не мога да отрека, че ако използвате добавки, по правилния начин, те могат да ускорят възстановяването ви, да подобрят ефективността ви, да ви помогнат да изградите мускули, както и да отслабнете по-лесно, но те не са чак толкова супер важни за изграждането на мускулатура, колкото ги правят компаниите, произвеждащи добавки.

Най-доброто вещество за изграждане на мускули, в което някога можете да вложите парите за да имате хармонично развито тяло е – храната. Това е така. Нищо не може да се сравни с истинската храна. Храната изгражда мускулите, храната подобрява производителността, храната ви прави по-силни, истинската храна ви осигурява енергия.

Като се замислите, добавките също са храна, но основната разлика е, че те имат само част от хранителните вещества, но в по-концентрирана форма. Вземете например суроватъчен протеин – 100 грама протеин на прах могат да съдържат 90% + протеин. Повечето видове месо обаче имат 20 грама протеин на 100 грама.

И така, време е да си отговорите на въпроса – имате ли нужда от добавки за изграждане на мускули?

ИСТИНАТА Е, ЧЕ НЕ СЕ НУЖДАЕТЕ ОТ ДОБАВКИ!!!
… Но те със сигурност могат да помогнат за по-бързо постигане на крайната цел, изграждане на качествена мускулатура, или загуба на мазнини. Ситуацията е подобна на този въпрос. Имате ли нужда от кола, за да стигнете до работа, или друго място? Можете да стигнете и пеш или с колело, до някое по-отдалечено място, но това ще ви отнеме часове. Същото е и с добавките. Те са удобни и могат да ви помогнат да постигнете по-бързо целта си.

ЩЕ ИЗГРАДИТЕ ЛИ МУСКУЛАТУРА ИЛИ ЩЕ ИЗГОРИТЕ ИЗЛИШНИТЕ МАЗНИНИ, АКО ПРИЕМAТЕ ДОБАВКИ?
Това зависи от много фактори, като вашата генетика, вашето хранене, тренировка, възраст… Добавките не са магическа пръчка, те са, за да ви помогнат да улесните процеса, в случай, че желаете това.

Добавки като азотните бустъри , кофеин, креатин могат да подобрят вашата енергия и издръжливост. Протеините на прах и аминокиселините могат да ви помогнат във възстановяването, да достигнете дневните си нужди от протеини.
Не забравяйте винаги да разчитате на истинска храна, като основно гориво за вашето тяло. Хранителните добавки са точно това, което гласи името им – малко помощ за преминаване през платото, те не са заместител на основното хранене.