Няколко добавки, които трябва да приемате, когато се чувствате уморени

Поради днешните бързи темпове на живот и работа, все повече хора се чувстват стресирани и уморени през цялото време. Храненето, не е балансирано, качеството на приеманата храна ниско, хората често се хранят с храни, които се обработват от организма изключително трудно, някои въобще не се обработват, всичко това, както и редица друг фактори имат своите последствия върху организма. Често първата реакция на хората, когато се чувстват изморени и без енергия, е да посегнат към кафето, енергийните напитки, или нещо сладко, а някои хора дори ги комбинират, за да се почувстват тонизирани. Всички тези енергийни стимуланти причинят повече вреда на човек, отколкото ползи, а някои от тях освен енергия, могат да добавят и по няколко излишни килограма, на възможно най-нежеланите места от тялото ни, като към този факт, може да се добави и раздразнителност, дори депресия.

С помощта на добре балансирано хранене и добавките(витамини и минерали) изброени по-долу, вие можете да възвърнете тонуса си и да бъдете по-здрави и всичко това без отрицателните ефекти, които споменахме по-рано. Ето ги и тях:

1. Витамин С

Всеизвестният витамин С, е от съществено значение за вашето здраве. Той действа главно, като антиоксидант и намалява възпалителните процеси, играе важна роля в процеса на абсорбиране на желязото и подобрява работата на храносмилателния тракт. Освен това проучванията показват, че големи дози витамин С играе важна роля за редуцирането на кортизола, който е известен като “хормона на стреса” и е причина за много заболявания. Кортизолът е химикал, който ако бъде произведен от организма ни в големи дози, а това става при стрес, може буквално да смали човешкия мозък. Витамин С може да се намери в различни плодове и зеленчуци, като например портокали, лимон, ягоди, червен пипер, киви и др.

2. Витамин В12

Този витамин е необходим за производството на червени кръвни клетки, метаболизма на въглехидратите и мазнините, протеиновия синтез и неврологичната функция. Според Американската Служба за хранителни добавки, витамин В12 също така спомага за подобряването на състоянието на слабост, отпадналост и умора, известно като мегалобластна анемия(намаляване на хемоглобина в кръвта, резултат от инхибирането на ДНК синтеза, в производството на червени кръвни клетки).

Храни с високо съдържание на витамин В12: месо, яйца, мляко, риба.

3. Витамин B9 (фолиева киселина / фолат)

Фолиевата киселина е необходима за производството на червени кръвни клетки, производството и изграждането на ДНК и протеиновия синтез. Всеки един от тези процеси е важен за нормалното функциониране на тялото и поддържането на енергийните нива.

Хранителни източници на фолиева киселина: спанак, аспержи и боб.

4. Желязо

Желязото е основен хранителен микроелемент, необходим за производството на хемоглобин – протеин, транспортиращ кислород, който се намира в червените кръвни клетки. Когато нивата на желязо са ниски, червените кръвни клетки не могат да носят достатъчно кислород към клетките, причинявайки обща умора.

Храни, съдържащи желязо: червено месо, яйца, черен дроб, тъмно зелени листни зеленчуци, бадеми, бразилски орехи, тиквени семки и др.

5. Цинк

Основен минерал, който стимулира имунната система, балансира хормоните в организма, играе роля в протеиновия синтез и регулира нивата на кръвната захар. Храните, съдържащи както Цинк, така и витамин В, спомагат за тонизиране и енергизиране, на тялото.

Храни с високо съдържание на цинк: стриди, тиквени семки, кашу, нахут, боб, бадеми и др.

6. Магнезий

Този минерал е необходим за синтеза на АТФ ( Аденозинтрофосфат е химично съединене, което е основен източник на енергия в организма). Също така, магнезият спомага за регулирането на други важни хранителни микроелементи като калций, мед, цинк, витамин D и калий. Освен това магнезият действа, като антиоксидант и има противовъзпалителни свойства.

Храни богати на магнезий: авокадо, киви, манго, портокал, грейпфрут, семена и ядки, броколи, бобови растения и някои други плодове и зеленчуци.

И не забравяйте, че ако се храните с добре балансирана диета, вместо с боклуци, и приемате храната във връзка с тези микроелементи, това ще ви поддържа здрави и енергични. Следващия път, когато се чувствате уморени, вместо бързи и нездравословни продукти, опитайте някои от добавките, изброени по-горе.