Как реагира вашето тяло на енергийните напитки

Енергийните напитки са сегашната нова мода, но те са и лудостта на съвременния живот, с мощни рекламни кампании, стратегически подбрани рекламни лица, обикновено известни спортисти, което ги прави още по привлекателни в очите на хората. Много хора избират да ги консумират, търсейки бързо енергийно стимулиране сутрин, или когато смятат да будуват през нощта, поради някаква причина. Много от нас обаче не знаят, че само една енергийна напитка може значително да увеличи риска от сърдечен удар, или инсулт.

И така, какво се случва, когато консумирате енергийни напитки?

Енергийните напитки оказват влияние върху кръвта, като я сгъстяват, а това им въздействие носи своите рискове. Пиенето на енергийни напитки може да доведе до сърдечни проблеми, съобщава Лондон Таймс. В едно малко научно изследване – 30 австралийски студенти от колежа са взели участие консумирайки по една енергийна. Данните от изследването на кръвта, кръвно налягане, пулс, кардиограма и други, са показали, че дори само едно кутийка от хиперкофеинизираната енергийна напитка, може да повиши риска от поява на кръвни съсиреци. Накратко казано, тези младежи, изпивайки само една енергийната напитка развиват състояние, много наподобяващо на сърдечносъдови заболявания.

Въпреки това, на никоя енергийна напитка няма да прочетете, надпис гласящ “Тази напитка, може да бъде опасна за вашето здраве.”, и съвсем естествено, никой няма да си направи такава антиреклама. Начинът по, който въздействат енергийните напитки на кръвта е същият, който се получава ако изпиете чаша кафе с изкуствени подсладители. С други думи, това се получава ако комбинирате кофеин с голямо количество захари, ефект, които ви осигурява кратки и изкуствено завишени на енергия, които обаче могат да имат опасни странични ефекти. 

Добре е да знаете и да осъзнавате, че не малко енергийни напитки съдържат и допълнителни съставки, които въздействат негативно върху човешкото тяло. Една от тези съставки е аспартамът, който е мощен невротоксин, около 200 пъти по-сладък от захарта, с ниска калоричност, което го прави много удобен за използване за всякакъв вид подслаждане. Аспартамът  който има силни, алергични и канцерогенни свойства.

Друг от страничните ефекти на енергийните напитки е, че те могат да бъдат донякъде ментално пристрастяващи. След като ефектът на напитката отмине и съответно нивата на захарта рязко спаднат до най-ниското ниско ниво, вие ще усетите във вас чувство подобно на летаргия, усещайки това, във вас ще се появи и отново желание да “поправите” това с вашата любима енергийна напитка, която за някои хора в даден момент, може да се окаже и смъртоносна.

Според статистиката, на нашето земно кълбо има по-голямо търсене на енергийни напитки, отколкото на бутилирана вода.

“Не по-малко от 3,5 милиарда кутии на Red Bull са били продадени миналата година в 143 страни. И все пак въпросите относно безопасността на “Red Bull”, както и други енергийни напитки, продължават да се разискват на периодични интервали, когато някой фанатизиран консуматор на енергийни напитки умре от свръхупотреба.”, обяснява д-р Меркола. Имайки предвид всички вредни ефекти, които енергийните напитки могат да имат върху здравето на хората и тяхната нарастваща популярност, някои страни дори са избрали да ги забранят, за да предотвратят причинените от тях вреди. Норвегия, Дания и Уругвай са сред страните, които имат постоянна забрана срещу Ред Бул. Кувейт от друга страна прие закон, който го прави незаконен за деца под 16 години. Това се случи след като двама членове на националния отбор по скуош умряха от сърдечен удар. Техните смъртни случаи са били пряко свързани с консумация на енергийни напитки.

При кои хора съществува висок риск, при консумиране на енергийни напитки?
Вече споменахме, че енергийните напитки правят сгъстяват кръвта, което може да е много опасно. По този начин увреждат функциите на кръвоносните съдове и повишават риска от поява на съсиреци в кръвта. Ето защо енергийните напитки са категорично нежелани за хора със сърдечно-съдови заболявания. Бременните жени и кърмещите майки също трябва да избягват като Ред Бул, както и всякакви други енергийни напитки.

Колко безопасно е да консумирате енергийни напитки?
Не особено, дори ако сте здрави като бик. Въпреки това, избягвайте да ги консумирате при каквито и да е обстоятелства, особено имате някои от следните симптоми: тревожност, хипертония, хронична умора, стрес синдром, чувствителност към кофеин, нарушение на кръвосъсирването. Вместо това се опитайте да увеличите енергията си естествено. Не би трябвало да намирате това за много сложно.

Просто регулирайте храната си, като добавите повече омега-3 мастни киселини и намалете захарта. Друго важно нещо е да спортувате по-редовно, спортът спомага за да се избегне стреса.