Необходимо ли е да следвате хранителен план за да отслабванете?

Не е тайна, че диетите и тренировките с физически упражнения вървят ръка, за ръка. Ако искате да отслабнете и да постигнете фитнес целите си, ви съветваме да преследвате и двете едновременно. Но могат ли двете да бъдат еднакво ефективни независимо една от друга? Макар че би било чудесно да успеете, ходейки само на фитнес и да не правите нищо друго, но за съжаление това не е възможно, или поне в повечето случаи не е, особено когато желаните резултати са релефно и красиво мускулесто тяло.

Повечето планове за тренировка обикновено включват план за хранене, както и пакет за сортиране. Например някои препоръчват сдвояване на вашето ротационно рутинно упражнение със здравословна диета, базирана на пресни, органични храни и много хидратация. Въпреки, че това често се пренебрегва, диетата е много по-важна, отколкото си мислите. Ето защо.

Диета срещу Упражнения: Реалността

Преди години, когато станеше дума за релефно тяло и загуба на излишни мазнини и килограми, това значеше едно, леене на много пот в залата, като се наблягаше основно на иновативни тренировки, които бяха брутално изтощителни. Хората виждаха във фитнеса, едва ли не, като свещената земя, която създава мечтаното тяло. Дори преди да се постигаше желания резултат по този начин, общественото мнение се промени значително оттогава насам. През последните години ние започнахме да осъзнаваме все повече факта, че здравословното хранене, базирано на органични продукти и интелигентен контрол на порциите, е ключът към загубата на излишните килограми.

Така стигнахме до извода, че едното върви ръка за ръка с другото(тренировки, заедно с хранителен план), като към този момент се смята, че диетата и фитнеса вървят в съотношение 70/30 процента. Типичното и опростено обобщение в този смисъл е следното: отслабването се състои от 70% диета и 30% упражнения. Но както обикновено се случва с такива опростявания, реалността има много повече нюанси от това просто съотношение.

Вярно е, че ако внимателно контролирате това с, което се храните, няма да се налага да правите размазващи тренировки в залата, това разбира се, не значи, че не трябва да тренирате здраво. Концепцията тук е малко по друга. Около половин килограм телесна маса е равна на около 3500 калории и е много по-лесно да премахнете тази половинка телесно тегло, като буквално я изрежете посредством вашата диета, което е много по-добре отколкото да се разбиете от тренировки във фитнеса, а когато приключите да се храните с каквото ви попадне. Важно е, да не изтощавате тялото си до краен предел, ако искате да станете по-слаби и после да запазите постигнатото .

Например, можете лесно да премахнете едни 700 калории, като замените бургера от някое заведение за бързо хранене, с някое домашно приготвено ястие от птиче месо и задушени зеленчуци. Дори когато е силно подправено дадено домашно ястие, тази опция е много по-питателна и фигурална, отколкото холестеролната бомба, която бихте получили от едно бургер меню, с картофки, сос и кола.

Изгарянето на същия брой калории, чрез упражнения е много по-трудно от това да се храните балансирано. Това би отнело почти една седмица интензивна аеробна дейност, за да стигнете до тази точка, при условие, че тренирате поне три пъти седмично, както се препоръчва. По този начин, загубата на излишни килограми е по-малка отколкото ако се храните балансирано с леко намален грамаж на храната. И така, какъв е правилният подход от тази гледна точка? Нека разберем.

Правилният подход към отслабването

За да постигнете перфектната храна за отслабване, ще трябва да ограничите някои аспекти на вашето обичайно и редовно хранене. Според някои източници, първото важно нещо е да се намалят до минимум храните със съдържание на захари и нишесте. След като направете това, тъй като вече не предоставяте на тялото си бързи въглехидрати, за да го зареждате, то ще започне да гори от мастните запаси, за да се захрани.

По този начин, първото, което ще забележите е бързата загуба на килограми. Това е така, защото тялото ви се нагажда с новите си обстоятелства и започва да изгаря мастната тъкан. Освен това, намаляването на въглехидратите означава и по малко задържана вода, което е един страхотен бонус. Важно е обаче да подкрепите този първоначален тласък с още някои промени.

Уверете се, че всяко хранене, което консумирате, съдържа протеини, мазнини и зеленчуци, които са с ниско съдържание на въглехидрати. Когато става дума за протеини, няма по-добър източник от месото. Съсредоточете се върху месо, като пиле, пуешко или сьомга, както и други морски дарове. Яйцата са още една невероятно подхранваща опция, която е достатъчно гъвкава, за да направи диетата ви още по-добра.

Набавяйте си мазнините от естествени източници като масло, авокадо или зехтин. Що се отнася до нисковъглехидратните зеленчуци, най-често срещаните и широко разпространени са домати, краставици, маруля и карфиол. В този списък принадлежат и други зеленчуци като кале, спанак, броколи, швейцарски картофи и Брюкселско зеле, така че помислете за тях следващия път, когато пазарувате в магазина за  хранителни стоки.

Хубавото нещо на тези продукти е, че можете да ги сложите в чинията си и с тях и да постигнете засищане на глада си, но не бива да превишавате границата от 50 грама въглехидрати на ден. Разбира се, внимавайте да не прекалявате, като цяло. В края на краищата, здравословното хранене може да доведе и до увеличаване на теглото, ако прекалявате с грамажите. Това се случва много по-бавно, но все пак се случва.

Последни мисли

Въпреки, че се надяваме, нещата да са по-различни и да стоят по друг начин, истината е, че приемането на диетата, е от съществено значение за загуба на излишните мазнини и килограми. И докато тренировката спомага всичко това да се случи още по-лесно, резултата не е толкова ефективен, ако е само тя. В крайна сметка, може да се каже, че това, което ядете, е по-важно от това, колко често тренирате във фитнес салона, или колко често извършвате аеробни процедури у дома. Това е начина, ако искате да се видите в добра форма, помислете за хранителен план, който да съчетаете с вашия тренировъчен план и резултатите ще са видими.