9-те лъжи за здраве и фитнес в, които трябва да спрете да вярвате

Лъжа 1: Слабите хора са здрави, а хората с наднормено тегло не са.

Това как изглежда някой, не е точен показател за това колко е здрав той, или тя. Не е нещо необичайно един човек, което е слаб да яде пържени картофи като невидял, или да е върл пушач, или дори и двете едновременно. От другата страна, ако разгледаме хората по тегловния спектър е напълно възможно някой, който може да бъде посочен като човек с “наднормено тегло”, или да има висок индекс на телесна мазнина, а всъщност същия този човек да тренира редовно, да консумира здравословна храна, като качествено месо, плодове или зеленчуци, и да води здравословен начин на живот.

Лъжа 2: Трябва да пиете най-малко 8 чаши вода дневно.

Това просто не е вярно, поне по отношение на количеството вода. Да, трябва да пиете вода през деня и вие със сигурност ще бъдете по-здрави и по-слаби, особено ако пиете вода вместо напитки с високо съдържание на рафинирана захар, като сокове, кока-кола, сода и всички други сладки напитки. Въпреки това, всеки има различна нужда от хидратация, а осемте чаши вода не са количество, което се основава на истинско изследване, това е просто някакво твърдение, което не е подкрепено с научни изследвания. Най-общата препоръка за правилното хидратиране е следното: пийте достатъчно вода през деня, така че цветът на урината ви да е бледо жълт до бял. Смята се, че колкото по-тъмна е урината, толкова по-дехидратирани сте вие. Но знайте, това че цветът на урината ви е по-тъмен, не е 100% показател, че вие сте дехидратиран, това може да и вследствие на редица други фактори.

Лъжа 3: Закуската е най-важното хранене на деня.

Много по-добре, би било, ако първо помислите, преди да решите дали да закусите, или да не закусите сутрин. Първо си задайте въпроса дали наистина сте гладни в този момент. Ако не се чувствате гладни сутрин, тогава не се насилвайте да ядете, а ако се чувствате гладни сутрин, не мислете просто как да се натъпчете с каквато ви падне храна, а опитайте да ядете нещо здравословно, с балансирано съотношение на протеини, здравословни мазнини, въглехидрати и фибри. Това със сигурност ще се отрази по-добре, както на организма ви, така и на визията ви.

Лъжа 4: Можете да изгорите мазнините около талията, като правите коремни преси.

Много хора са опитали това, но уви, това не е начинът по, който функционира организмът ни. Концентрираната тренировка на тази специфична мускулна група може да направи мускулите на коремната ви преса по-обемни, по-силни и по-издържливи, но знайте едно, правенето на стотици коремни преси няма да направи нищо кой знае какво за мазнините около талията ви. Същото важи и за мазнините по бедрата ви, както и за мазнините по вашите ръце. Същото е и ако правите много упражнения. Причината за това е съвсем проста: мускулите ви не могат да преобразуват мазнините ви и да се надявате те да се изчезнат, или пък да се преместят в мускулите ви. От многото упражнения мускулите ви могат нараснат по размер, да станат по-силни, независимо от количеството мазнини, което имате, но не и да стане така, че мазнините да изчезнат. Освен това, не можете да правите упражнения, насочени към конкретни области на вашето тялото и да си мислите, че правейки повече упражнения за тази част от тялото ви, то тя непременно ще стане по-релефна, това няма как да стане. Всичко се свежда до факта, че ако се опитвате да загубите мазнини в определена област, ще трябва да намалите общия процент на телесните мазнини със строга диета, като я съчетаете със силова(анаеробна) тренировка, и с кардио(аеробна) тренировка, което неминуемо ще доведе до резултат.

Лъжа 5: Не трябва да тренирате, ако сте бременна.

Напротив, спортуването всъщност е много здравословно и силно препоръчително за бременните жени. Дори е желателно те да спортуват редовно по време на бременността си, при условие, че не се стремят по-тежки натоварвания, от тези, които са правили преди бременността.

Лъжа 6: Приемането на минерали, витамини и всички видове добавки ще ви направи по-здрави.

Изследванията показват, че не е необходимо да приемате толкова много витамини и добавки, тъй както компаниите за хранителни добавки и фармацевтичната индустрия пропагандират и правят всичко възможно да повярвате в това. Да, вашето тяло се нуждае от витамини и минерали, но ако вие се храните добре, с балансирана храна, то тогава вие ще получите всички основни витамини и минерали от, които тялото ви се нуждае.

Лъжа 7: Правенето много кардио е най-добрият начин да изгубите наднорменото тегло.

Тренировъчния метод, метаболитна резистентност многократно се е доказал, че това е един много добър метод за изгаряне на мазнини, по-добър дори отколкото джогинг, или бягане на бягаща пътека в продължение на часове наред, освен ако не се готвите за да пробягате маратон. Метаболитната резистентност е метод, който не прави кардинални промени в начина на трениране, той представлява същото, което правите, когато тренирате с класически упражнения като мъртва тяга, клекове, коремни преси и т.н., само че този път ги правите много бързо и с почти максимално усилие, и с много малка почивка между сериите, примерно 10 секунди. Начинът, по който се адаптирате към тези бързи темпове, е чрез прехвърляне на натоварването между големите мускулни групи, така че една част от тялото да може временно да почива, докато другата част на тялото работи. Този тип тренировка е трудна и интензивна, ако се прави правилно. Не е желателно тренировката да продължава повече от 25-30 минути, за разлика от стандартния тип трениране, което продължава обикновено 45-60 минути, които обикновено бихте прекарали на бягащата пътечка, или на някой друг кардио уред. Има и още нещо: ако започнете да бягате на бягащата пътека в равновесно състояние, без стресови промени в наклона на пътеката, тялото ще се върне към нормалната си метаболитна скорост след няколко часа. Това означава, че ще се върнете към изгарянето на средното количество калории, което обикновено правите. Но ако направите тренировка по методът метаболитна резистентност, ефектът след тренировка ще продължи много по-дълго, около 24-48 часа след спиране на тренировката.

Лъжа 8: Детокс диета ще почисти тялото ви от всички токсини.

Това също не е вярно. Затова имаме бъбреци и черен дроб. Можете да прочетете много в интернет за това, какво прави даден прочистващ сок с тялото ви и да решите дали искате да го изпробвате. Когато става дума за детоксикационни диети, които включват ядене на истинска храна, при тях ще бъдете принудени да ядете повече зеленчуци и плодове, отколкото обикновено, но може да сте сигурни, че няма да отървете хранителната си система от токсините. Единственото нещо, което ще направите, е да ядете много повече зеленчуци и плодове, както и ще трябва да приемате по-малко количество калории, в зависимост от вида на диетата.

Лъжа 9: Храните с ниско съдържание на мазнини са по-добри от тези, които имат много мазнини.

Много хранителни продукти, които имат ниско съдържание на мазнини, всъщност са наблъскани с въглехидрати и съдържат рафинирани захари, които са добавени в тях, за да ги направят по-вкусни, защото добрият вкусът трябва да се постигне по някакъв начин, a мазнините имат това свойство, но след като те са отричани, производителите на храни, намират начини да ги намалят, но всичко това е за сметка на друго. Знаете ли, че по-скорошни изследвания показват, че мазнините (освен транс-мазнините), не са толкова опасни, колкото се предполагаше преди. Напротив те дори са полезни, когато не прекалявате с тях, затова малко мазнини във вашата диета могат да бъдат доста полезни за вашия организъм.