Red Bull 400: Състезание, за луди глави, което не прилича на никое друго.

Няма нужда от много думи, за да се опише видеоклипа по-долу, една е достатъчна, лудост! Вие сигурно се чудите, защо някой би се подложил на подобно нещо, което и аз не знам как да го нарека, освен пълна лудост. Но все пак, ако някой още се пита, какво е това нещо? Това е състезание по бягане, но не какво да е бягане. Бягане при, което не искам да е замислям за последствията от евентуално залитане и падане. Но въпреки всичко, защо пък не?! Както гласи една известна мисъл, “Кой, ако не ние, ако не сега, кога?”. Но ако някой смята, че това изкачване е лесно, нека го опита бягайки, както правят тези ентусиасти.

Макар, че много канадски и северноамерикански състезания имат скандално стръмни хълмове, изглежда, че нито едно известно състезание от подобен тип, не може да се сравни с това състезание в Словения. Състезанието е известно също като “Хълма на смъртта” и явно има защо, да го наричат така. Освен това още докато погледне човек и види кой е спонсора на това щуро състезание, му става ясно, че няма да е нещо нормално, а нещо на предела на възможностите.

Много хора го наричат също “Вертикалният маратон”, това название е доста близо до реалната истина, макар дължината на състезанието да е далеч под дължината на маратон. Всъщност тя е само 400 метра, но 400 метра вертикално изкачване, което ще ви изцеди до краен предел, а ако хвърлите поглед от върха надолу, може тръпки да ви побият.

Точното му име е “The Red Bull 400”. Досега е имало 5 издания на това брутално състезание, което се провежда на емблематичния ски хълм Планица. Това е място на, което се провеждат много международни състезания по ски, включително и Световната купа по ски скокове.